SCURT GHID AL AGRICULTORULUI

3. Îngrasaminte cu azot

Au in structura lor azot, care este elementul nutritiv cu cea mai mare influenta   asupra cresterii productiei prin efectul sau asupra proteinelor si clorofilei din planta. Cantitatea de ingrasamant care trebuie sa fie utilizata  depinde de necesarul de azot al culturilor si de continutul de humus si de azot al solului.
Culturile care au sporuri importante de productie daca se aplica correct azotul sunt: sfecla de zahar, porumb grau, ovaz, orz, ierburi graminacee anuale si perene, cartofi, castraveti, ceapa, dovleac, morcovi, patlagele vinete, pepeni, ridichi, tomate, meri, peri, persici, vita de vie, precum si pasunile si fanetele naturale.

Avantajele folosirii ingrasamintelor cu azot:

  • reduce timpul de maturizare al plantelor
  • asigura dezvoltarea si cresterea viguroasa,
  • asigura  cresterea recoltei la hectar
  • preantampina scuturarea boabelor si mareste randamentul solului  
Administrarea unei cantitati insuficiente de azot poate avea urmatoarele efecte :
  • Sinteza proteinelor si enzimelor este incetinita avand ca rezultat stagnarea cresterii plantei care ramane pitica.
  • Planta capata o culoare rosiatica uneori,
  • Frunzele inferioare mai vechi se ingalbenesc
  • Tuplinele plantei sunt subtiri, spicul scurt iar boabele nu se maturizeaza la timp
  • Productivitatea este scazuta
Pentru remedierea deficitului de azot trebuie sa se administreze ingrasaminte naturale, impreuna cu cantitati corespunzatoare de ingrasaminte chimice azotoase. In cazul folosirii in exces a ingrasamintelor azotoase pot apare urmatoarele neajunsuri :
  • Planta se dezvolta prea repede si tulpinele se culca la pamant
  • Tesuturile si celulele plantei sunt slabe
  • Scade rezistenta plantei la seceta, frig boli si daunatori
  • Fructele nu au calitate (spongioase, coaja groasa si fara rezistenta)
In concluzie stabilirea cantitatii optime de ingrasaminte ce urmeaza sa fie administrata solului are o importanta deosebita pentru dezvoltarea armonioasa a culturilor.


Azotat de amoniu

Caracteristici tehnice

  • se prezinta sub forma de granule de culoare alba, alb gri sau alb galbui
  • continut de azot 33,5%
  • umiditate max.0,45%
  • asigura un spor de productie cu pana la 40%  si produse de calitate superioara.
  • In componenta Azotatului de amoniu jumatate din azot este sub forma de ioni de amoniu, care se asimileaza usor in sol  si cealalta jumatate este sub forma de azotiti de care planta are nevoie pe intreg sezonul de vegetatie.

Utilizare

  • Este folosit in special ca ingrasamant de suprafata pentru culturile de cereale, pasuni, livezi etc.
  • Se asimileaza treptat si in conditii bune
  • Se aplica atat prin imprastiere, la pregatirea patului germinatov, inainte de semanat, cit si localizar odata cu semanatul,
  • La cerealele paioase si pe pajisti este preferabila aplicarea pe vegetatie, in functie de natura culturilor.
  • In apa folosita in irigarea pajistilor, se aplica primavara si dupa fiecare cosit,
  • Se va evita stropirea frunzei plantelor deoarece provoaca arsuri sau chiar distrugerea plantelor
  • Dozarea pe teren se face in finctie de cultura si de conditiile de clima si sol

Granularea optima si neaglomerabilitatea produsului ofera avantajul unei bune imprastieri pe sol, prin toate mijloacele, inclusiv cele mecanizate,  si asigura o nutritie echilibrata a culturilor.

Ambalare

  • Azotatul de amoniu se livreaza ambalat in saci de polietilena sau saci dubli de polietilena si propilena de 50 kg.

Masuri de protectie

  • Azotatul de amoniu se pastreaza in locuri uscate, curate, ferite de caldura
  • Atat in locurile unde se depoziteaza cit si la transportul si manipularea azotatului sunt interzise : fumatul si lucrarile cu foc deschis in apropiere.
  • Se va evita contactul direct cu pielea, dupa manipularea azotatului  se vor spala maine cu multa apa (se recomanda folosirea manusilor de protectie)
  • Praful de ingrasamant irita pielea
  • Animalele nu vor fi lasate la pascut pe pasunile proaspat fertilizate
  • Se interzice folosirea sacilor sau pungilor care au fost folositi la ambalarea ingrasamintelor pentru alimente
  • In caz de aprindere stingerea se va face cu apa din abundenta

Nitrocalcar (CAN)

Caracteristici tehnice

  • Nitrocalcarul se prezinta sub forma de  granule de culoare alb galbuie
  • Continut de azot 26%;
  • Azot minim 26%;
  • Umiditate 0,5% max;
  • Contine  si Microelemente (Mg);

Utilizare
  • Se utilizeaza ca ingrasamant pentru culturi de cereale, pasuni, livezi
  • Se administreaza primavara inainte de semanat
  • Se aplica pe soluri acide , prezemta carbonatului de calciu in compozitie il
    recomanda ca un produs valoros
  • Se aplica atat prin imprastiere, la pregatirea patului germinativ, cit si
    localizat odata cu semanatul
  • Dozarea pe teren se face in functie de cultura si de conditiile de clima si sol
Exemple de dozaj
Cultura                                     g/mp                         kg/ha
Trifoi                                          15                            150
Lucerna                                     15                            150
Canepa, vita de vie                  30                            300
Prun,cires, visin                        30                            300
Morcovi, patrunjel. Telina        30                            300
Ceapa, usturoi, castravete       30                            300
Ridichi dovlecei, pepeni           30                            300
Mar,par,tomate, vinete, flori     40                            400
Porumb, sfecla, cartofi             45                            450
Adrei, gulii, furaje                      50                            500
Salata, spanac, varza               50                            500
Pajisti, fanete                            50                            500

Ambalare
  • Produsul se livreaza in saci dubli (polietilena si propilena)  de 50 kg
Masuri de protectie
  • depozitare se face in magazii curate, uscate si aerisite, la temperaturi intre 10 si 30'c
  • sacii nu vor fi depozitati in apropierea surselor de caldura   sau impreuna cu lte substante chimice  si inflamabile
  • in timpul operatiilor de manipulare, incarcare si descarcare fumatul este strict interzis


Uree

Caracteristici tehnice:

  • se prezinta sub forma de granule albe sau slab colorate;
  • azot(raportat la substanta uscata) min 46%
  • este solubil in apa (pierderile prin apele pluviale si de irigatii sunt mai mici decit pierderile inregistrate la celelalte tipuri de ingrasaminte)
  • este solubila in apa (pierderile prin intermediul apelor pluviale si irigatii sunt mai mici decat la celelalte tipuri de ingrasaminte azotoase)
Utilizare
Ureea este utilizata ca ingrasamant de suprafata:
  • este foarte eficienta in cazul culturilor cu perioada de vegetatie lunga
  • poate fi utilizata pe orice tip de sol
  • se aplica atat primavata timpuriu, cat si in cursul vegetatiei
  • se aplica atat prin imprastiere pe sol cat si pe cultura, dar nu se aplica localizat sau concomitent cu semanatul; imprastierea la nivelul solului  are ca inconvenient posibilitatea pierderii azotului prin volatilizare pana la 20% -25%
  • aplicarea localizata la cuib sau pe randuri odata cu samanta este contriindicata, deoarece amoniacul ce rezulta in timpul hidrolizei poate vatama cultura tanara.
Poate fi folosita si in amestec cu alte ingrasaminte
Dozarea pe teren se face in functie de cultura si conditiile de clima si sol
Exemplu de dozaj
Cultura                                                    g/mp                           kg/ha
Trifoi                                                        10                               100
Lucerna                                                   10                               100
Canepa, vita de vie                                 20                               200
Prun,cires, visin                                       20                               200
Morcovi, patrunjel. Telina                        20                               200
Ceapa, usturoi, castraveti                       20                               200
Ridichi dovlecei, pepeni                           30                               300
Porumb, sfecla, cartofi,tomate                30                               300
Adrei, gulii, furaje                                    40                               400
Salata, spanac, varza                             40                               400
Pajisti, fanete                                          35                               350

Ambalare
  • Produsul se livreaza in saci dubli (polietilena si propilena)  de 50 kg
Masuri de protectie
  • depozitarea se face in magazii curate, uscate si aerisite, la temperaturi intre 10 si 30'c
  • sacii nu vor fi depozitati in apropierea surselor de caldura   sau impreuna cu alte substante chimice  si inflamabile
  • in timpul operatiilor de manipulare, incarcare si descarcare fumatul este strict interzis